Benefity čaju
Pohladí dušu a prospieva telu
Čaj je obľúbeným každodenným nápojom miliónov ľudí po celom svete a tvorí približne 40% denného príjmu tekutín. Výskumy však preukázali, že okrem lahodnej chuti a podmanivej vône má aj niekoľko zdraviu prospešných účinkov.
Hydratuje
Čaj z 99% tvorí voda, preto prispieva k dennému pitnému režimu každého z nás.
Často sa stretávame s názorom, že kofeínové nápoje, teda aj čaj, majú močopudné účinky, čiže potenciálne zvyšujú dehydratáciu. Pitie čaju však tieto následky nemá, pokiaľ je množstvo čaju vypitého počas jednej konzumácie maximálne 6-7 šálok, teda približne 30 mg kofeínu; 190 ml čaju, to je približne jedna šálka, obsahuje iba 50 mg kofeínu, čo je asi o polovicu menej ako v šálke kávy.
Je prírodným zdrojom minerálov, navyše bez kalórii
Samotný čaj nemá žiadne kalórie, je prírodným zdrojom minerálov, konkrétne fluoridu, draslíka a horčíka, a obsahuje aj vitamín B2.
Obsahuje antioxidanty
Čaj je hodnotným zdrojom antioxidantov, látok napomáhajúcich proti voľným radikálom v tele. Významnú skupinu týchto antioxidantov tvoria flavonoidy, ktoré sú dôležité pri prevencii niektorých nádorových ochorení.
Zelené čaje obsahujú viac jednoduchých flavonoidov, ktoré sa nazývajú katechiny.
Proces oxidácie, ktorým čajové listy musia prejsť pri výrobe čierneho čaju, premení tieto jednoduché flavonoidy na komplexnejšie varianty, nazývané theaflavíny a thearubigíny.
Štúdie preukázali, že antioxidanty v čaji, najmä v zelenom, môžu narúšať rast rakovinových buniek močového mechúra, prsníka, žalúdka, podžalúdkovej žľazy a buniek kolorektálnej rakoviny. Zabraňujú upchávaniu ciev, spaľujú tuk a eliminujú oxidatívny stres v mozgu. Zároveň znižujú riziko neurologických porúch, ako sú Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Znižujú aj hladinu cholesterolu a riziko mŕtvice.